همزمان با سیاستهای جدید دولت برای کاهش قیمت ارز، میزان عرضه ارز حاصل از صادرات پتروشیمی در طول ۱۹۶ روز نخست امسال به حدود چهار میلیارد یورو رسید.
در طول ۱۹۶ روز نخست امسال یعنی از اول فروردین تا دهم مهرماه در مجموع حدود چهار میلیارد یورو ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی و فرآوردههای پلیمری از سوی شرکتهای پتروشیمی روانه بازار داخلی شده است.
بر این اساس در طول ۶ ماهه نخست امسال ارزش محصولات صادراتی صنعت پتروشیمی کشور حدود پنج میلیارد و ۲۳۰ میلیون یورو بوده که از این میزان حدود سه میلیارد و ۶۷۰ میلیون یورو، ارز حاصل از صادرات متناسب با سیاستهای ارزی دولت و بانک مرکزی، روانه بازارهای داخلی شده است.
در این میان، وضعیت عرضه ارز پتروشیمی ها در سامانه نیما هم نشان میدهد که در طول ۱۰ روز نخست مهر ماه امسال هم بالغ بر ۲۹۱ میلیون یورو توسط شرکت های پتروشیمی روانه بازار ارز کشور شده و مجموع عرضه ارز پتروشیمی ها در طول ۱۹۶ روز نخست امسال به مرز چهار میلیارد یورو می رسد.
به عبارت دیگر مروری بر وضعیت عرضه ارز حاصل از صادرات پتروشیمی نشان می دهد، که شرکتهای پتروشیمی درحد فاصل اول تا ۲۱ فروردین ماه و قبل از مصوبه ۲۲ فروردین هیأت دولت بیش از ۲۲۰ میلیون یورو با قیمت تکلیفی ۴۲۰۰ تومان عرضه کرده اند.
درحدفاصل ۲۲ فروردین تا ۱۵ اردیبهشت ماه بالغ بر ۱۸۰ میلیون و ۸۰۰ هزار یورو، با راه اندازی کامل سامانه نیما از ۱۶ اردیبهشت تا ۱۵ مرداد ماه حدود یک میلیارد و ۸۷۷ میلیون یورو و از ۱۶ مرداد ماه تا ۳۱ شهریور ماه بالغ بر یک میلیارد و ۳۹۱ میلیون یورو ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی را مطابق با سیاست جدید دولتی مبنی بر فروش در بازار ثانویه در بازار داخلی عرضه کرده اند.
به عبارت دیگر شرکتهای پتروشیمی از ابتدای سالجاری تا پایان شهریور در مجموع حدود سه میلیارد و ۶۶۸ میلیون یورو ارز در بازار داخلی به فروش رسانده اند و این درحالی است که میزان صادرات این شرکتها به استناد گزارش شرکت ملی صنایع پتروشیمی در این مدت ۵ میلیارد و ۴۰۰ میلیون یورو معادل ۶ میلیارد و ۳۸۵ میلیون دلار بوده است که از این میزان حدود ۱۷۰ میلیون یورو به صورت ریالی به کشورهای عراق و افغانستان صادر شده است که طبیعتا ارز آن در اختیار شرکتها نیست.
با این حساب شرکتهای پتروشیمی در طول نیمه نخست امسال بیش از ۷۰ درصد ارز صادراتی خود را در بازار داخلی به ریال تبدیل کرده و مابقی آن نیز صرف هزینه های خرید تجهیزات و قطعات، کاتالیست و بازپرداخت اقساط فاینانسها و اقساط بانکی شده است.
از سوی دیگر همسو با سیاست دولت مبنی بر عرضه ارز حاصل از صادرات غیر نفتی در بازار ثانویه، سهم شرکتهای پتروشیمی در بازار ثانویه که تنها ۲۶ درصد صادرات غیر نفتی کشور را در اختیار دارند تا ۳۱ شهریور ماه امسال معادل ۶۸ درصد بوده است.
به عبارت ساده تر به استناد آمار سامانه نیما از مجموع معادل دو میلیارد و ۳۳ میلیون یورو ارز فروخته شده در بازار ثانویه در فاصله زمانی ۱۶ مرداد تا پایان شهریور ماه امسال بالغ بر یک میلیارد و ۳۹۱ میلیون یورو، ارز توسط شرکتهای پتروشیمی در بازار ثانویه فروخته شده است . به عبارت دیگر سهم سایر صادرکنندگان غیر نفتی در بازار ثانویه، تنها ۳۲ درصد بوده و این درحالی است که سهم سایر صادرکنندگان در صادرات غیر نفتی کشور ۷۴ درصد است.
در همین حال «رضا نوروززاده» مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و معاون وزیر نفت اخیرا در نشستی خبری درباره تعهد شرکتهای پتروشیمی مبنی بر عرضه ارز در بازار داخلی، گفته بود: پیشبینی میشود تا پایان امسال در مجموع حدود ۶ میلیارد و ۹۸۶ میلیون دلار ارز حاصل از صادرات پتروشیمی روانه بازار داخلی شود و مابقی ارز صادراتی صرف تامین کالا، تجهیزات، کاتالیست، پرداخت اقساط وام و فاینانس و هزینه های بازاریابی و صادرات محصولات پتروشیمی شود.
منبع: خبرگزاری فارس